Det finns flera komplikationer och följdtillstånd efter covid-19 som är behandlingsbara. Långtidscovid är sannolikt ett paraplytillstånd med flera olika delkomponenter som behöver adresseras var för sig.

Här presenterar vi en lista över sjukdomstillstånd som förekommer efter covid-19 som enligt klinisk erfarenhet är behandlingsbara, samt vilken behandling som enligt klinisk erfarenhet har effekt och ökar livskvalitet och funktionsförmåga.

POTS: OBS! POTS bör i nuläget diagnosticeras och läkemedelbehandlas av POTS-kunnig kardiolog. I väntan på besök på multidisciplinär enhet kan symtomlindrande behandling i form av ökat vätskeintag och kompressionskläder (kompressiontights “bubblisar” eller strumpa + lårstrumpa) prövas. Man kan även inleda POTS-specifik fysioterapi (liggande träning enligt särskilt protokoll) efter den postakuta fasen.

Anosmi: Luktträning startas snabbt vid symtom för större chans till behandlingseffekt. Karolinska sjukhuset har instruktioner.

Ögonmotorikstörningar: Sök kontakt med specialintresserad optometrist, ortoptist, ögonläkare med neurologisk kompetens eller optiker med kunskap om ögonmotorikstörningar efter covid. 

Fatigue: Arbetsterapeutiska råd om andningsunderlättande vilo- och arbetsställningar, och om kognitiv pacing inklusive att tillse tillräcklig skärmfri vila (i sängen i tyst rum). Tankesättet ”jobba randigt”, dvs varva kort aktivitet med vila. Hjälp patienten att minska all belastning, bevilja till exempel sjukresa vid behov och håll möten digitalt om det underlättar. Uppmana patienten att tydligt be om hjälp från anhöriga och vänner och att informera dem om att deras stöd kan behövas under lång tid. Mental fatigue scale finns som app och kan användas för att följa rehabiliteringen.

Tinnitus, hörselnedsättning och hyperakusi: Sedvanlig behandling, kontakta gärna intresserad ÖNH-läkare eller hörselenhet vid svåra besvär. Många hjärntrötta har god nytta av brusreducerande hörlurar i till exempel kollektivtrafik.

Återkommande symtom/bakslag: Åtgärda genom pacing. Pacing är svårt och färdigheten kan behöva övas upp med hjälp av arbetsterapeut och träning i medveten närvaro, som ökar färdigheten i att fatta medvetna beslut och inte ”köra på som vanligt”. Färdiga ljudfiler för medveten närvaro/mindfulnessbaserad stressreduktion finns på Region Skånes sida för habilitering och hjälpmedel. ACT-psykologbehandling har också fungerat bra för vissa.

Vissa Yoga nidra-övningar/andningsövningar stimulerar parasympaticus vilket många upplever minskar längd och intensitet i försämring, ”bakslag” orsakade av aktivitetsutlösta symtom, när viloövningarna görs regelbundet och/eller direkt efter aktivitet. De hjälper mot sömnsvårigheter och oroskänslor, och ökar mental copingförmåga.

Postinfektiösa tyreoiditer: Behandling enligt befintliga regionala vårdprogram.

Postinfektiös sömnstörning: Klinisk erfarenhet har hos en del visat på effekt av behandling med melatonin 4 mg eller högre + cetirizin i dubbel dos. Tyngdtäcke fungerar också för många. Betänk att kognitiv överbelastning ger sömnsvårigheter efter hjärnskada, så att tillse tillräcklig skärmfri vila kan påverka sömnkvaliteten mycket positivt.

Muskelsmärtor: Fysioterapi med bröstkorgsrörlighet, stretchövningar nacke/hals/skuldror/höfter/säte/lår.

Spasmangina: Verkar förekomma efter covid och vid POTS enligt kardiologer med erfarenhet av långtidscovid. Behandlas med läkemedel. Komplicerad utredning som bör göras av van kardiolog.

PTSD-symtom eller svårigheter att klara pacing pga dissociativa reaktioner efter svår sjukdom: Kan behandlas hos psykolog. Compassion-baserad terapi eller ACT har provats med framgång.