Under våren 2021 tog vi efter önskemål fram en webföreläsning för ST-läkare, och spelade in den. En del av teorierna om patofysiologi som framförs i föreläsningen kritiserades av kollegor i en debattartikel för att inte vara tillräckligt belagda, varför vi tillfälligt tog ner föreläsningen från hemsidan. Nu i september 2021 har flera studier publicerats som bekräftar det vi förde fram i föreläsningen (t ex tecken på persisterande virus, autoantikroppar och koppling till ACE2-receptorer och RAAS, se avsnittet om patofysiologi på denna sida), varför vi återpublicerar den.

Några uppgifter har blivit inaktuella sedan inspelningen, bland annat rörande remitteringsmöjligheter till regionala postcovidmottagningar. Senaste uppgifter på detta finns här.

Vi ser att behovet av kunskapsdelning om långtidscovid/ postcovid/ PACS/ PASC fortfarande finns och att det i nuläget inte tillgodoses via officiella myndighetskanaler, därav får nu filmen finnas kvar tills vidare. Vi siktar på en uppdaterad version framöver.

Vid synpunkter eller feedback på föreläsningen emotser vi tacksamt kontakt på mailadressen nedan (hellre än via debattartiklar).