Rehabtips från arbetsterapeuter

Det kan vara en ovan situation att inte ha samma funktionsförmåga som tidigare. Arbetsterapeuter kan bidra med tips och förhållningssätt som underlättar vardag och hjälper till att hushålla med ork eller lindra symtom.

Alla har inte möjlighet att träffa arbetsterapeut via sin vårdcentral. Rekommendera primärvårdsrehab eller annan kontakt med arbetsterapeut i så fall. Vid kognitiv testning, använd formulär som inte bara bedömer minnesfunktioner utan även exekutiv och språklig förmåga.

Exakta resultatvärden på skattningsskalor är viktiga att dokumentera och använda i sjukintyg. Kom även ihåg att ta hjälp av arbetsterapeut i intyget till försäkringskassan gällande funktionsnedsättningar.


Arbetsterapeuters tips och info som kan vidarebefordras till pat:

  • Skapa aktivitetsbalans i vardagen. Ta mikropauser och se vilka aktiviteter som tar/ger energi.

  • Se över din arbetsmiljö (detta kan arbetsterapeuten bidra med). Behöver du rensa i intryck? Ljus? Ljud?

  • Dusch och särskilt hårtvätt kan vara bättre att göra på kvällen så att du kan vila bort det under hela natten.

  • Har du takdusch, använd hellre den än handduschen för att slippa ansträngning av händer och överkropp. Blir du trött av att stå i duschen, fråga arbetsterapeut om du kan få en duschpall utskriven. Det fungerar också bra med pallar av plast, t ex barnpallar för att nå upp till handfatet.

  • Använd gärna kontorsstol på hjul som du kan sitta bakvänt på och ställa i köket. Det kan vara skönt för andningen att sitta så. En del beskriver att pulsen blir lägre att det inte ger lika mycket brain fog som vanligt sittande.

  • Gör lång avspänning på morgonen om du somnar av den och inte vill att nattsömnen ska störas.

En god minnesregel på engelska är

  • Prioritizing

  • Planning

  • Pacing

  • Pleasure

Gå igenom dagliga aktiviteter och gör en aktivitetsanalys för att se på vad aktiviteterna kräver och hur man kan gradera för bästa nivå till just denna patient. Bland annat genom att använda energibesparande metoder och se på utgångsposition (det är mindre ansträngande att sitta än att stå). Konkret exempel kan vara att halvligga vid arbete/skolarbete, sitta i duschen, använda torrschampo för att inte duscha, duscha precis före sänggång. Förenkla aktiviteter så att patienten fortfarande kan göra saker som hen tycker om att göra, men inte behöver bruka lika mycket energi som tidigare.

Här finns en bra broschyr från Sveriges arbetsterapeuter om fatigue efter Covid-19 och här ett bra webinarium om fatigue.