Vårdorganisation

Primärvården är en given förstanivå, men även inom akutsjukvården söker postcovidpatienter vård för sina symptom. För att patienterna ska få en god vård i primär- och akutsjukvården krävs ett rejält kunskapslyft då många ännu aldrig utbildats om postcovid. Här behövs en rejäl uppdatering av nuvarande kunskapsstöd. Det behöver också betonas att en holistisk syn eller inriktning mot kloka kliniska val aldrig får stå i konflikt med att patienten får en adekvat utredning.  

När patienten behöver en mer specialiserad vårdnivå bör aktuell kunskap finnas även där. Organspecialister som ej är knutna till en specifik postcovidmottagning behöver uppdateras (till exempel behöver alla kardiologer i landet nu känna igen POTS, IST och MVD och kunna diagnostisera och behandla dessa tillstånd på korrekt sätt).  

Multidisciplinär handläggning är alltjämt vad som rekommenderas av WHO och vad som tillämpas vid de internationellt framstående postcovidcentra som finns. Myndigheten för Vårdanalys har även påpekat detta i sin rapport Postcovid i praktiken. Multidisciplinär handläggning är en förutsättning för att kunna erbjuda patienter med svårare postcovid en patientsäker och personcentrerad vård. Det är sannolikt inte realistiskt att skapa multidisciplinära centra inom varje region, men miniminivå borde vara att varje sjukdomsregion hade en egen multidisciplinär aktör. Denna skulle kunna utgöra kunskapshubb för konsultation och utbildning av specialister i andra regioner.   

Det kan vara svårt att klara omhändertagandet på primärvårdsnivå beroende på hur vården i regionen är organiserad. Detta är en vårdorganisatorisk fråga som behöver lyftas till chefs-/regionnivå om man som läkare känner att uppdraget blir för stort för att man ska kunna ge adekvat och patientsäker vård på primärvårdsnivå. Det är viktigt att inte prioritera ner utredningsbehovet för att det är stort och svårt. 

Det är uppenbart att tillgängliga vårdresurser (t ex inom klinisk fysiologi och specialistmottagningar knutna till sjukhus) inte är anpassade efter efterfrågan då ett stort antal personer är smittade och ca 10% av smittade med coronavirus får långtidssymtom.